Workshop voor Museum het Bolwerk

Op maandag 15 augustus was ik in IJzendijke om een workshop te geven voor Museum het Bolwerk.
Dit museum toont hoe Zeeuws-Vlaanderen zich door de eeuwen heen heeft verdedigd tegen vijanden, met een focus op de 80 jarige oorlog.
Om veroverd gebied te behouden, werden er onder andere verdedigingslinies, vestingwallen, schansen en sluizen gebouwd en werden er brede grachten gegraven. Vaak werden vestingen ook dicht bij het water gebouwd om vijanden af te houden door delen land onder water te zetten.

 

_RFF2754[2]

Tijdens de workshop ‘De tachtigjarige oorlog in kaart’ hebben leerlingen een eigen landkaart gemaakt met een vesting en bijbehorende verdedigingswerken. Ook het gebruikte materiaal was in stijl: kroontjespennen en inkt. Dit klinkt zo wellicht wat stijfjes voor kinderen van 7 t/m 12 jaar, maar ze waren volledig vrij in het ontwerpen en benamen van hun eigen vesting. En allen kwamen ze met bijzonder creatieve plannen. Wie wil er nou niet wonen in een vesting genaamd Ipizza?

_RFF2771[2]

_RFF2774[2]

Een stukje over de workshop verscheen zelfs in de regionale krant, de PZC:
Het krantenartikel

 

Het museum verzorgd regelmatig workshops voor zowel kinderen als volwassenen met uiteenlopende thema’s en enthousiaste docenten.
Maar ook een gewoon bezoekje aan het museum is zeer de moeite waard. Je komt op een boeiende wijze meer te weten over deze prachtige streek.
Voor meer informatie over het museum en hun aanbod klik hier.

 

CATEGORIES